Billån

Rask og enkel sammenligning av billån

Billån krever at du er oppmerksom på flere områder

Folk velger forskjellige steder å ta opp billån. Noen tar billån i sin egen bank, mens andre foretrekker å ta et forbrukslån utenfor banken. Det er mange muligheter, fordeler og ulemper ved begge alternativene. Hvis du velger å ta et billån, så får du raskt de pengene du trenger til den nye bilen din. De færreste har spart opp hundretusener av kroner på kontoen sin, og det er derfor veldig naturlig at man i det minste låner en del av disse pengene.

Kjøp en bruktbil eller en ny bil

Om du ønsker å ta et billån til en ny bil eller en bruktbil er helt opp til deg. Noen ønsker kanskje å låne 50.000 til en bruktbil, mens andre ønsker å låne 1.200.000 kroner til en dyrere og splitter ny bil. Det kan også være at du allerede har noen penger oppspart til bilkjøp og bare ønsker å låne den delen som du mangler. Det kan også være at du ønsker å låne hele beløpet fordi du ikke har oppsparte midler. Behovet varierer fra person til person, men det viktigste er at du har mulighet til å låne penger slik at du endelig kan komme deg fra A til B. Hvis du bor ute i distriktene er du oftest veldig avhengig av å ha en bil, og det kan virkelig være vanskelig å klare seg uten. Det kan være vanskelig hvis bussen bare går én gang i timen og det ikke er noen togforbindelse i nærheten. Hvis du bor i en større by er det litt lettere å klare seg uten bil. Tar du et billån i din egen bank, så må pengene du låner brukes til å kjøpe bilen. Der er det vanligvis mulig å låne 100% av beløpet. Tar du et billån med fastrente er du sikker på hva renten kommer til å være fremover, slik at du ikke plutselig blir overrasket om renten stiger.

Et billån med eller uten sikkerhet

Det er ikke alle billån som krever at du må betale en del av kjøpesummen. Dog er det smart å betale noe av kjøpesummen, da du viser at du har vært i stand til å spare opp penger og at du dermed har et økonimisk spillerom å gå på som reduserer långiverens risiko for å miste penger. Dette kan bidra til å gi deg en lavere rente på billånet enn du ellers vil få hvis du ikke betaler en del av kjøpesummen selv. Det er heller ikke alle som velger et billån med sikkerhet. Når du stiller sikkerhet i et billån så tar lånegiver pant i bilen, og han har dermed lov til å selge den hvis du ikke overholder lånebetingelsene og du, for eksempel, ikke betaler tilbake på lånet til avtalt tid. På den måten sikrer långiveren seg selv også, ved at han har salgsrett over bilen hvis du ikke lever opp til de gjeldende betingelsene for lånet. Som nevnt er det allikevel ikke alle som velger denne typen billån, og du kan saktens ta opp et billån uten sikkerhet da det ikke er alle långivere som krever at du gjør det. Det er dog visse fordeler ved å ta opp lånet med sikkerhet, da det følger med noen fordeler i motsetning til å ta opp et billån uten sikkerhet. Du kan blant annet få noe lavere renter på billånet som uansett er en fordel.

Velg det beste og billigste billånet på nettet

På nettet er det flere steder du kan sammenligne prisene på billån slik at du kan sikre deg det beste og billigste billånet på markedet. Det er ingen grunn til å betale for et dyrt billån med høy rente når du kan komme unna med en lavere rente og dermed et mye billigere billån. Derfor er det alltid en god idé å orientere seg litt på markedet for å se hva som lønner seg når du ønsker å låne penger. Det er ofte snakk om høye beløp, og derfor er det en stor beslutning å ta som kan få konsekvenser i fremtiden hvis du ikke har tenkt deg ordentlig om. Du velger bare hvor stort lånebeløpet skal være og hvor lang låneperiode du vil ha, deretter sender du søknaden avsted. Det fine med denne typen lån er at det tar bare noen få minutter før du får godkjent lånet, og allerede i løpet av noen timer kan pengene være på kontoen din. Du slipper altså å vente i ukevis på at lånet først skal bli godkjent og at pengene deretter står til rådighet. Du kan sånn sett gå ut og kjøpe bilen samme dag som du velger å søke godkjenning av lånet.

Fast eller flytende rente

Tar du et billån utenfor banken kan du oftest selv velge om du ønsker å ta et billån med fast eller flytende rente. Hvis du velger å ta et billån med flytende rente så vil som regel rentesatsen være lavere ettersom renten vil stige og falle i takt med styringsrenten fra Norges Bank. Et lån med fastrente er derimot det smarteste hvis du har et stramt budsjett og dermed ikke har råd til å betale hvis renten plutselig stiger mye. Et billån er nesten det samme som et forbrukslån, men det er allikevel noen få forskjeller mellom de to typene lån. En bil er nemlig en verdigjenstand som det kan tas sikkerhet og pant i, noe som ikke alltid er mulig ved et forbrukslån. Bruker du for eksempel forbrukslånet ditt til en ferie for hele familien, så kan det ikke tas sikkerhet i og med at pengene blir sånn sett blir brukt med det samme. Noen ganger kreves det også for et billån at du betaler en del av kjøpesummen for å kunne få lånet.

Du bestemmer selv løpetiden på lånet

Løpetiden på lånet er som regel mellom to og ti år, noe du oftest velger selv. Ønsker du å betale lånet raskt tilbake er det naturligvis en god idé å velge en kortere løpetid, men har du ikke mulighet til det er det best å velge en lengre løpetid på billånet slik at du ikke står igjen på slutten av måneden uten flere penger på kontoen. Da må du ta utgangspunkt i din egen inntekt og hvor store utgifter du ellers har i løpet av en måned. Før du velger hvilket lån du vil ta, så er det en god idé å vurdere hvor lenge du har tenkt å beholde bilen, omtrent hvor mange kilometer du kjører i året, samt hvor mye bilen faller i verdi med tiden. Bilens levetid skal jo helst være lengre enn den tiden du har tenkt deg å bruke på å betale tilbake billånet, ellers står du der og betaler på et gammelt billån når du skal begynne å betale ned på en ny bil igjen.