Boliglån

Rask og enkel sammenligning av de beste boliglån

Boliglånet kan lett gjøre drømmeboligen til et mareritt

Vår bolig er vårt hjem. Det er her vi bruker mye av tiden vår, og her skaper vi mange av våre viktigste minner. Derfor er det også viktig for de fleste å velge den rette boligen. Den boligen hvor de kan se seg selv skape en familie - eller se seg selv bli gamle sammen etter at barna har forlatt redet. Boligdrømmen kan dog raskt bli til litt av et mareritt hvis du velger feil boliglån og ender opp med å betale så mye for hjemmet at du ikke har råd til å leve i det.

Et boliglån er ikke bare et boliglån

Som alltid når det handler om penger og økonomi, så er det flere ting å ta stilling til når du vurderer å finansiere boligkjøpet ditt med et boliglån. Da du oftest er nødt til å låne store summer kan det fort bli dyrt hvis du velger feil boliglån – selv den minste forskjellen i rente eller avdragsrate kan bety tusenvis av kroner i det lange løp. Her er det altså virkelig snakk om en sak hvor det lønner seg å sette seg inn i ting og ikke bare velge den første og beste avtalen du får tilbudt. I forbindelse med opptagelse av boliglån bør du vurdere mulighetene på markedet og innhente tilbud fra forskjellige banker før du velger hvor du vil låne pengene. Det kan virke som et stort, og til tider, uoverskuelig arbeid å sette seg inn i rentesatser, løpetid og årlige omkostninger, men det kan fort være verdt bryet. Bare når du forstår bankenes tilbud og sammenligner fordeler og ulemper ved de forskjellige boliglånene, kan du være sikker på at du finner det boliglånet som passer best til nettopp deg og din boligsituasjon. I den forbindelse må du være særlig oppmerksom på at det ikke alltid er en god idé å stole for mye på anbefalinger fra venner og familie – det lånet som fungerer i naboens økonomiske situasjon er nemlig ikke nødvendigvis det boliglånet som passer best for deg, og dette er absolutt ikke stedet å inngå kompromiss. Gjør hjemmeleksa di, og du vil bli belønnet – for når det gjelder boliglån kan noe som tilsynelatende ser ut som en minimal besparelse raskt bli mye verdt.

Når økonomien din endrer seg påvirkes boliglånet ditt

Ingen kan forutsi fremtiden. Så selv om du har tatt utgangspunkt i et boliglån som passer den økonomiske situasjonen din godt, så kan det være du bør revurdere det 10 år senere. Hvis avdragsordningen din har blitt for dyr, er det verdt å undersøke om du har mulighet til å refinansiere boliglånet og dermed få til en ordning som passer bedre til den nye situasjonen din – selv om lånet kan bli dyrere på sikt, så skal du huske at økonomien også skal kunne henge sammen i hverdagen. Befinner du deg i motsatt situasjon, hvor du har fått flere penger mellom hendene, kan det også være en god idé å refinansiere, så sant situasjonen tilsier det. Hvis du har råd til høyere avdrag, så blir du raskere ferdig med å betale ned lånet, og da er det billigere samlet sett siden det ikke forrenter seg så lenge. Alt dette krever naturligvis at du finner en bank som er villig til å refinansiere for deg, men så lenge du ikke har misligholdt de økonomiske forpliktelsene dine, vil det være gode muligheter for å finne en villig bank – om ikke den som har det eksisterende lånet, så hvorfor ikke bytte? Det kan alltid være penger å spare på boliglånet ditt.

Når behovet for en ny bolig og et nytt boliglån oppstår

Når det skjer omveltninger i livet vårt kan det ofte bety at vi får behov for å lete etter en ny bolig. Kanskje har du fått drømmejobben på en annen kant av landet, eller kanskje du har innsett at du ikke er det storbymennesket du trodde du var, men derimot trenger frisk luft og ro på landet. Kanskje blir du trukket av kjærligheten og ønsket om å starte en familie uten å være begrenset av en toromsleilighet i femte etasje. Det kan være mange grunner til å flytte og kjøpe ny bolig, men når du først finner deg selv på boligmarkedet, så er én ting helt sikkert - du kommer ikke langt uten den rette finansieringen, inkludert det rette boliglånet. Mellom havutsikt, parkettgulv og barnevennlig innredning, er det viktig å huske på at økonomien også skal klare å henge med. Det handler ikke bare om å få flest mulig kvadratmeter for pengene, men også om å ha penger til hver kvadratmeter. Derfor er jakten på drømmeboligen ofte ensbetydende med behovet for boliglånet som kan gjøre drømmen til virkelighet.

Vær realistisk om evnen din til å betjene boliglånet

Når du velger boliglån, baseres valget ditt i stor grad på den måten du ønsker å betale tilbake på. Derfor er det viktig at du har en realistisk forestilling om hvordan du skal betale avdragene dine, og hvilken innflytelse det vil få på resten av økonomien din. Det kan være fristende å velge et boliglån med en kort løpetid for å få det ut av verden raskest mulig og dermed unngå at det forrenter seg over lange tider. Men spiller det virkelig så stor rolle om du må bruke 5, 10 eller 20 år på å tilbakebetale boliglånet hvis konsekvensen av å velge den korteste løpetiden blir at du sitter økonomisk fastbundet gjennom hele låneperioden? Når alt kommer til alt, har du nok valgt den nye boligen din ut fra et indre bilde av hvordan du kan komme til å leve i nettopp det flotte, landlige huset ved vannet eller i den moderne, sentralt beliggende leiligheten. Derfor må du sørge for at boliglånet ikke betyr at du må gå mer på kompromiss med denne drømmen enn du ønsker. Motsatt kan du naturligvis også risikere å ende opp med et alt for dyrt boliglån hvis du lar deg friste av de lavere månedsavdragene som henger sammen med en løpetid på opp til 40 år. Alt handler altså om å finne en balanse mellom boliglånets løpende utgifter til renter og avdrag i forhold til ønskene dine om levestandard og økonomisk spillerom. Det kan også være mulig å få avdragsfritt boliglån i en periode slik at du kan øke likviditeten din.