Valutakalkulator

Konverter enkelt verdi mellom 170+ forskjellige valutakurser

Regner du i valutaer? Les videre!

En valutakalkulator lar deg regne om hvor mye et visst beløp i en bestemt valuta er i en annen valuta. En valutakalkulator kan være svært nyttig, siden hvert land ofte har sin egen valuta. Skal du for eksempel reise til England, vil du ikke komme langt med danske kroner; du vil da behøve britiske pund. Valutakursene bestemmes daglig av Nasjonalbankenank, og du kan finne alle kursene på deres hjemmeside. Det som utgjør forskjellene er graden av variasjon i en gitt valutakurs, men med en valutakalkulator er du sikker på at du finner den riktig kursen. Du kan sjekke valutakursen før du reiser (og mens du er på reise naturligvis), men det kan være litt vanskelig å huske prisen og finne ut hvor mye det vil være hver gang du bruker penger. En vanlig kalkulator hjelper deg ikke mye når du må oppgi både beløp og valutakurs hver gang. En valutakalkulator gjør jobben for deg, og du trenger ikke å bruke tid på det. Med en valutakalkulator kan du enkelt og bekvemt bare velg den valutaen du ønsker å regne ut ifra og hvilken valuta du ønsker å regne til og skrive inn beløpet. Deretter gir valutakalkulatoren deg umiddelbart det eksakte beløpet i valutaen du ønsker. Kan det bli enklere enn med en valutakalkulator?

En valutakalkulator kan redde deg ut av en pinlig situasjon

Man kan også få bruk for en valutakalkulator i andre sammenhenger enn utenlandsreiser og ved handel på internett. Det kan være du arbeider i et firma som foretar handel i utlandet eller har utenlandske representanter på besøk der det i deres planlegging ikke har blitt tatt høyde for at myntenheten i Danmark er kroner. Under et møte er det kanskje ikke tid til å snakke med kollegaer men du kan ha mulighet til å diskrè sjekke telefonene din og finne ut hva beløpene tilsvarer i danske kroner slik at man kan forbrede seg og stille oppfølgende spørsmål. En valutakalkulator kan altså redde deg fra å fremstå som en som ikke har fulgt med eller ikke vet hva han/hun skal si. Det kan være en fordelaktig ting.

Arbeider du med valuta daglig er det også viktig at du er klar over at foruten grunnkursen brukes det forskjellige valutakurser om man kjøper eller selger. Arbeider du med valutahandel eller veksling av valuta på høyt nivå er det en fordel at man benytter mer avansert software som kan gi ken presise utregninger med mange desimaler og som konstant oppdateres med de siste valutakursene. Selger du eller din virksomhet produkter som ikke har priser oppgitt i Euro såvel som danske kroner vil en valutakalkulator komme til nytte dersom en utenlandsk kjøper ringer og forhører seg om prisen på et produkt i Euro. Har du da en valutakalkulator lett tilgjengelig som bokmerke eller på din private mobiltelefon kan man lynhurtig sjekke og informere kunden uten å virke uprofesjonell eller uforberedt!

Bruk valutaomregneren når som helst, hvor som helst

Du kan finne flere valutakalkulatorer som er tilgjengelig på Internett, eller du kan finne og laste ned en valutakalkulator som app. Det er både enkelt og gratis å bruke en valutakalkulator. Det er ingen stor forskjell fra en valutakalkulator til en annen; det viktigste er at den er lett og rask å bruke, og kursen som den bruker er korrekt slik at du får riktig beløp kalkulert. Når du finner en valutakalkulator, kan det være en fordel å prøve den ut, for eksempel for å regne ut verdien av 100 danske kroner til den valutaen du ønsker, og sammenligne summen med det som er oppgitt på Nasjonalbankens hjemmeside der man har en felles liste over alle valutaer i verden og deres respektive kurser. Hvis du ser at valutakalkulatoren gir deg korrekt sum, har du funnet brukbar valutakalkulator!

Du kan lagre valutakalkulatoren du fant på nettet som favoritt eller lagre en snarvei til programmet på startskjermen til mobilen din. På den måten har du valutaomregneren lett tilgjengelig hele tiden. Det kan være at du er ute og shopper i løpet av ferieturen, og har funnet akkurat det du ønsker deg og vil vite hvor mye penger det er i danske kroner. Kan deg gjøres stort enklere enn bare å ta frem telefonen og bruke valutakalkulatoren for å få svar med umiddelbart? Neppe.

Det kan også være en fordel å bruke en valutakalkulator når du surfer og shopper på nettet. Mange nettbutikker har en funksjon der du kan endre valutaen på nettsiden. Hvis du bestiller et produkt over internett fra et annet land i Europa vil man derfor noen ganger kunne endre prisen - som sannsynlig er for eksempel euro eller britiske pounds - til danske kroner. Her bør du være oppmerksom på at nettbutikkens valutaomregner ikke nødvendigvis bruker en kilde som har pålitelige valutakurser. Det finnes også private bedrifter som driver med veksling av valuta, og noen ganger bruker de andre enn de offisielle kursene, som nasjonale banker gjør. Hvis du betaler med et dansk debetkort, er det bankens vekslingskurs som gjelder og vil veksles mot den offisielle kursen. Det betyr at du kan risikere å havne opp med å betale en annen pris enn den du ser på nettbutikkens nettsted. Det er derfor en god idé å sjekke med en valutakalkulator at prisen faktisk stemmer overens slik at du ikke ender opp med å betale en annen pris enn forventet!

Dersom du er klar over problemet, kan man komme det i forkjøpet ved å endre den konverterte prisen i danske kroner slik at den samsvarer med prisen i den opprinnelige valutaen - for eksempel med en valutakalkulator. Noen nettsteder tillate deg å også velge om du vil bli belastet i gitt valuta eller i danske kroner. Her bør du være klar over hvem det er som foretar vekslingen; er det nettbutikken og ikke kortutsteder (dvs. banken din) så du bør så dobbeltsjekke prisen med en valutakalkulator for å sørge for at alt er som det skal være.

Med det store flertallet av danske betalingskort tillates belastning i et annen valuta enn danske kroner uten gebyrer, slik at du selvfølgelig også kan velge å kjøpe og betale dine varer i den opprinnelige valutaen, det kan dog likevel være en god idé å sjekke kursen med en valutakalkulator før man klikker "OK", og ordren går gjennom. Noen ganger er det også lettere å forholde seg til hvor mye penger noe koster når du ser prisen i den valutaen man er vant til å handle i. Med en valutakalkulator vil du ikke få ubehagelige overraskelser på byen.